tisdag 25 juli 2017

EN STARK EUROPEISK GEMENSKAP BEHÖVS IDAG MER ÄN NÅGONSIN



EU / STORBRITANNIEN / UTRIKES 
Föregrundaren till dagens moderna Europeiska Union bildades i efterdyningarna av andra världskriget. De europeiska staterna ville förhindra att ett nytt stort europeiskt krig skulle utbryta mellan stormakterna Storbritannien, Frankrike och Tyskland.

Storbritannien var till en början avig till att gå in i något fördjupat europeiskt samarbete, de hade sitt imperium och sedermera samvälde och tyckte att det var viktigare att bevara detta. Men i början av 1960-talet befann sig landet i svår ekonomisk sits och röster höjdes om att framtiden fanns i Europa, inte i det gamla imperiet. Landet lämnade in ansökan och blev medlem i dåtidens EU 1973.

Är Samväldet framtiden för Storbritannien? 
Ända sedan dess har britterna känt sig missnöjda över medlemskapet och krävt eftergifter till sin fördel – vilket EU flera gånger blidkat för att försöka göra britterna nöjda. 2016 hölls folkomröstning på konservative premiärministern David Camerons initiativ och Brexit var ett faktum. 

Var Storbritannien ska vända sig nu är något av ett mysterium. De före detta kolonierna i samväldet är nog inte så intresserade av ett förnyat intresse från britternas sida. 

I det alltmer polariserade Europa behövs en stark europeisk gemenskap mer än någonsin för att stävja populismen. Vi har ett alltmer aggressivt Ryssland å ena sidan och en oberäknelig och populistisk president å andra sidan i USA. Vi européer kan inte förvänta oss hjälp av USA i alla lägen, nu gäller det att vi tar tag i våra gemensamma problem tillsammans.


Den europeiska gemenskapen har tjänat kontintenten väl. Vi har undvikit nya, stora europeiska krig och vi är idag som länder mer sammansvetsade än tidigare. En europeisk gemenskap behövs idag mer än någonsin, för Sverige och för hela Europa. 

Det ska bli spännande att se hur det europeiska samarbetet utvecklas och vad som händer med Storbritannien framöver. Kan de revitalisera samarbetet inom Samväldet eller kommer de försöka knyta starkare band till USA - eller kanske både och? 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar