torsdag 29 december 2011

NYTT FALKLANDSKRIG?

Ett nytt Falklandskrig på gång?
HISTORIA/UTRIKESPOLITIK
Så ringer varningsklockorna nere i Sydatlanten igen. Argentinas president fortsätter tröttsamt hävda att Falklandsöarna (eller Islas Malvinas som argentinarna kallar ögruppen för) är argentinska. Denna gång förbjuder man att låta skepp med falkländskt flagg att lägga till ibland annat argentinska, uruguayanska och brasilianska hamnar. Varför gör de på detta sätt? Det är en ganska komplicerad sak att förklara faktiskt.
Området man bråkar om – Falklandsörna – ligger i Sydatlanten, långt från själva Storbritannien. Dess historia har kantats av bråk och käbbleri mellan fransmän, britter, spanjorer och argentinare. Argentina hävdar att öarna är argentinska, medan britter enträget hävdar att öarna är och har alltid varit brittiska.
Hur är det med det där igen, vilka var det som fann öarna först? Båda länderna har använt sig av olika slags strategier för att hävda respektive stats rätt till öarna. Vem som först siktade öarna, vem som först koloniserade öarna och annat har använt som argument från båda läger.
Den nye "Järnladyn"? Tillåt mig
att småle ...
Den första kända europé som siktade öarna (som redan siktats av flera sjömän innan honom) var den engelske upptäcktsresanden John Davis. Han siktade öarna redan i slutet av 1592. Ögruppen kallades efter detta ett tag för Davis Land. 1594 besökte Richard Hawkins öarna och efter detta kom ögruppen att kallas för Hawkins Maidenland. 1600 besökte nederländaren Seebald de Wert öarna, och på nederländska kartor kallades öarna efter detta för Seebaldöarna.
År 1670 besöktes öarna återigen, den här gången av engelska sjökaptenen John Strong, som under en storm varit tvungen till att ta skydd vid öarna. Han namngav sundet mellan öarna efter Viscount Falkland, engelska amiralitetets skattemästare. Alltsedan dess har öarna burit namnet Falkland Islands.
Det var dock Frankrike som koloniserade öarna först, även fast de inte ens hade varit med bland de länder som upptäckte öarna först. Fransmännen namngav öarna efter en dåtids viktig fransk hamn, vid namn Îles Malouines, därav det spanska namnet för öarna: Islas Malvinas. Fransmännen upprättade så en koloni på östra delen av ögruppen år 1764.
Britterna ville inte vara sämre och upprättade en egen koloni på öarna, fast på den västra delen av öarna. Båda länderna var ovetande om varandras närvaro på öarna. Spanjorerna blev arga på fransmännen då man fann att en spansk koloni upprättats så nära dess egna oskyddade område vid Patagonien på kontinenten. Fransmännen lämnade öarna då de var i en allians med spanjorerna och britterna blev ensamma kvar på öarna. Britterna lämnade öarna så sent som 1774, de lämnade en platta och en flagga som visade att ögruppen var under brittisk överhöghet.
Falklandsöarna kommer alltid
tillhöra Storbritannien, så är det
bara. Synd att små kaxiga
argentinare inte kan förstå
det också.
Spanjorerna upprättade istället en koloni då fransmännen lämnade öarna. Men 1811 lämnade Spanien öarna, och följde britternas exempel och lämnade en platta som gav dem själva rätten till öarna. Notera att britterna var på västra delen och spanjorerna på östra delen av öarna, totalt ovetandes om varandras närvaro.
Argentina fanns alltså inte ens under tiden för brittisk och fransk närvaro på öarna! De styrdes själva av Spanien vid denna tidpunkt. Likväl hävdade argentinare vid självständigheten att öarna var deras, då de ”övertagit” Spaniens territorier i Sydatlanten. Argentinarna använde som deporteringsstation för sina brottslingar – vilken ambition för öarna …
1982 utbröt ett kort men intensivt krig mellan de båda länderna där Storbritannien gick segrande ur striden. Efter Falklandskriget var det tyst från argentinskt håll ett tag. Men nu har så stridsropen från Argentina börjat höras igen. Förra året upptäcktes oljefyndigheter kring öarna, vilket självfallet blev för mycket för argentinarna att acceptera, inte ska väl britterna (pirater som de är!) få oljan för sig själva? 
Falklandsöarna används flitigt i inrikespolitiken i Argentina för att skapa en slags unifiering bland argentinarna. Argumenten om att britterna är tjuvar och pirater och att öarna tillhör Argentina används alltjämt inom argentinsk inrikespolitik för att vinna opinion.
Så skulle ett Falklandskrig II kunna bryta ut? Nja, jag är tveksam, men man ska aldrig säga aldrig. Britterna saknar idag den kapacitet man hade 1982 för att återta öarna med våld. Då hade man två hangarfartyg och många större stridsskepp. Då David Cameron och de konservativa tillträdde så bestämde man sig för att avveckla det hangarfartyg man hade kvar, och de två hangarfartyg som är under utveckling kommer troligen inte att vara klara förrän 2015-2020.
Brittiska soldater på sin marsch mot huvudstaden Stanley 
under kriget 1982.
Det är alltså ett ypperligt tillfälle för argentinarna att slå till. I slutet av 1970-talet avvecklade man så sakteliga en stor del av Royal Navy, och detta såg militärjuntan i Argentina och beslöt sig för att anfalla. Signalerna från Storbritannien kan man säga utsänder samma signal idag också i och med nedrustningen inom flottan. Argentina har också idag gehör från hela Sydamerika om dess anklagelser mot Storbritannien, på 80-talet hade man bara någon enstaka annan diktatur på sin sida. Dessutom har USA förklarat sig neutrala vad gäller denna fråga.
Idag finns dock kring 500 brittiska soldater stationerade på Falklandsöarna, man har en stor utbyggd bas (Mount Pleasant), man har Euofighter stridsplan därnere och något skepp som vaktar öarna har man också. Men om argentinarna ändå skulle lyckas penetrera det brittiska försvaret skulle det bli svårt för britterna att ta tillbaka öarna – man saknar kapaciteten man hade 1982.

Låt oss hoppas att den argentinska regeringen inte är så dumdristiga att de startar ett nytt krig som de återigen kommer förlora, som troligtvis kommer kosta livet på fler än 1,000 soldater som förra gången. Men man kan trots allt aldrig vara säker med de där argentinarna.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar