söndag 8 mars 2015

VALET I STORBRITANNIEN KOMMER BLI EN NAGELBITARE


BRITTISKA VALET / STORBRITANNIEN / UTRIKES
Storbritannien går till val om en och en halv månad. Ett val som ser ut att det bli det mest kaotiska på generationer. Samtidigt som Labour och Tories ligger jämnt i opinionen så ser det ut som att detta kommer bli valet som ger de små partierna framgång. Hur kommer de små partiernas framgång att hota de stora partierna Labour och the Conservatives?

David Cameron och Nick Clegg har regerat Storbritannien i snart fem år. De vann med löftet att reducera budgetunderskottet till ingenting, de vann med löftet att ge Storbritannien en skjuts ut från finanskrisen. Resultatet? Budgetunderskott på cirka 100 miljarder pund per år, en höjning av universitetsavgiften till 9 000 pund per år och ”the food banks” återkomst. Cirka tre och en halv miljoner barn lever nu i fattigdom i Storbritannien och fler och fler människor har svårare att få pengarna att räcka till: Man får välja mellan att ha huset varmt eller ha mat på bordet.
Är Ed Miliband Storbritanniens nästa premiärminister?
Samtidigt har de rika blivit rikare, finanscentrumet i London mår bra medan resten av Storbritannien går knackigt framåt. Ungdomar har inte råd att köpa hus och många vill men har inte råd att studera efter höjningen av avgifterna till universiteten gjordes av den nuvarande regeringen bestående av the Tories och Liberal Democrats.

Det är mot bakgrund av detta som Storbritannien går mot val. Vilken som går vinnande ur striden är mycket osäker, men mycket på pekar på att det är Ed Miliband som kommer blir Storbritanniens näste premiärminister. Samtidigt går småpartierna framåt.
UKIP:s Nigel Farage.

David Cameron hotas av UKIP som de senaste åren gått fram i opinionen. Just nu ligger UKIP och pendlar mellan 13-17 procentenheter i opinionen. UKIP har idag två parlamentsledamöter, båda tidigare ledamöter för de konservativa. Partiledaren Nigel Farage sitter med i EU-parlamentet men hoppas vinna en plats genom South Thanet. Huruvida UKIP får mer än 2-3 ledamöter i parlamentet är högst oklart, även med 15 procent så ser de inte ut att kunna vinna så många ledamöter.


UKIP är Storbritanniens motsvarighet till Sverigedemokraterna kan man nästan säga. De är emot invandring, de vill dra ut Storbritannien ur EU. De vill även privatisera mer, i samma anda som Margaret Thatcher. De har drabbats hårt av olika skandaler det senaste året, vilket gett ledaren Nigel Farage sämre opinionssiffror. 
 
David Cameron är nuvarande premiärminister.
Sedan har vi the Greens, med Natalie Bennet som partiledare. Greens har en parlamentsledamot, Caroline Lucas från Brighton. De är även styrande parti i Brighton. Det är först under det sista året som de seglat upp i opinionen, det svämmar in nya medlemmar och har nu fler medlemmar än UKIP och Liberal Democrats. De vinner mycket på att vara mer vänster än Labour och för att de anses som ”outsiders”, de tilltalar främst yngre väljare. Ett av hoten mot Ed Miliband och hans chanser att bli premiärminister. Har sagt sig villiga att samarbeta med Labour, väldig oklart om de kommer vinna mer än en plats i parlamentet.

Sedan har vi förstås SNP, skotska nationalistpartiet med Nicola Sturgeon som partiledare. Har kraftigt gått framåt sedan den skotska självständighetsomröstningen i september ifjol. Ser ut att kunna vinna 50 av 56 parlamentsplatser från Skottland.


Greens Natalie Bennet.
SNP är det största hotet mot Labour. I Skottland har Labour alltid haft flest sympatisörer, men efter omröstningen har Labour kraftigt tappat i Skottland och ser ut att bli nästan helt utan ledamöter härifrån. Många anser att det är på grund av att Labour kampanjade tillsammans med de konservativa i omröstningen om självständighet som de tappat i Skottland.
Nicola Sturgeon har sagt sig villig att stödja en regering ledd av Ed Miliband, men vill inte ingå i en regelrätt koalition. Dessutom vill man inte förnya Storbritanniens kärnvapenarsenal, något som Labour vill göra. Om SNP får så många röster som de ser ut att göra kan det kosta Labour och Ed Miliband valet.

Liberal Democrats Nick Clegg.
Nick Clegg och Liberal democrats gick kraftigt framåt i valet 2010 och Clegg var ett tag den mest populäre partiledaren i Storbritannien. Sedan de ingick i koalition med the Tories har deras opinionssiffror dock dalat. Mycket tack vare att Nick Clegg bröt löftet om att inte höja universitetsavgifterna. Sveket mot studenterna kommer kosta Clegg dyrt.


Det ser till och med ut som att Nick Clegg kan komma att förlora sin plats i parlamentet mot Labour, om så blir fallet kommer troligen inte Liberal Democrats att ingå i någon fler koalition med the Tories. Om väljarna kommer tillbaka till de liberala så kan det betyda färre röster för Labour, dit många av de forna liberala röstarna har gått.

SNP:s Nicola Sturgeon.

Ed Miliband och Labour ser ut att ha störst chans att vinna i valet. Oavsett om de får färre röster än Tories så kan de få fler platser i parlamentet, dessutom så kommer SNP att släppa igenom en regering ledd av Miliband, enligt Nicola Sturgeon. David Cameron däremot, kommer få det svårare att kunna bilda en stadig regering. Även med support från UKIP och Liberal Democrats så kommer de troligen inte skrapa ihop fler än lite över 300 platser i parlamentet, när man behöver 326 för en majoritet. Labour ser just nu ut att kunna vinna 280-290 platser, medan SNP kan vinna så många som 40-50 platser. Tillsammans ger det 320-330 platser i parlamentet. Miliband och Labour ser alltså ut att ha störst chans att vinna valet just nu.  

Ställningarna just nu: Labour 34 procent. Conservatives: 33 procent. Liberal Democrats: 7 procent. UKIP: 14 procent. Greens: 6 procent.

Jag kommer framöver att skriva mer och mer om det brittiska valet som står för dörren. Valet i Storbritannien ser ut att bli en riktig nagelbitare med ingen klar segrare i dagsläget. Storbritannien är viktigt för Sverige och det ligger oss nära, dessutom är de viktiga internationella partners. Att Ed Miliband ser ut att bli premiärminister är även det ordentligt spännande. Om du är intresserad av brittisk politik och det brittiska valet 2015 är du välkommen att följa min blogg fram till valet. Jag kommer fortsätta att uppdatera den med nyheter om valet framöver. 



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar