lördag 14 april 2012

LÖFVEN OCH REINFELDTS RETORIK


Har Reinfeldt och Löfven gått samma retoriklektioner? 


INRIKESPOLITIK
Stefan Löfvens taktik om att tiga verkar fungera klockrent, åtminstone om man får tro United Minds senaste mätningar. I denna mätning utklassar Socialdemokraterna (med Stefan Löfven vid rodret) den sittande borgerliga regeringen i fyra av fem viktiga frågor. Den enda frågan som den borgerliga regeringen vinner på är den kring vem folk tror fixar den bästa ekonomiska utvecklingen för Sverige.

Detta är rätt så spektakulärt, det har inte inträffat sedan tiden efter Olof Palmes död att det Socialdemokratiska partiet fått sådant uppsving i opinionen på under två månader. (S) har nu knappt 36 procent av väljarnas stöd, vilket måste sägas är väldigt bra, om man blickar tillbaka till hur det såg ut under kristiden Januari tidigare i år, då (S) skvalpade kring 23-procentssträcket. Om det var val idag skulle Socialdemokraterna teoretiskt sett kunna regera på egen hand, då både Centerpartiet och Kristdemokraterna i de senaste undersökningarna åker ur riksdagen, det här är ifall konstellationsuppställningen ser likadan ut som nu.

En sak till varför det är så spektakulärt är pågrund av Löfvens tystnad. Han har varit väldigt lågmäld och sparsmaklig i sina uttalanden – till skillnad från Juholt som var en riktig pratmaskin i jämförelse. Häri ligger också den stora skillnaden kring nyss nämnda och Löfven: Juholt framgick som väldigt yvig och till och med virrig i väljarnas ögon, emedan Löfven framstår som seriös och med fötterna välförankrade i jorden. Påminner inte Löfven om en viss annan svensk politiker?

Ja, det gör han faktiskt. Han påminner inom vissa ramar om Fredrik Reinfeldt (M), om man tittar på retoriken. De kanske har olika åsikter att förmedla, men båda dessa framstår som seriösa och är väldigt försiktiga i sina uttalanden. Statsministern ger mig ett väldigt tråkigt (han kan vara rolig ibland, men ytterst sällan) och seriöst uttryck. Han är inte en lika stor talare som tillexempel Göran Persson eller Håkan Juholt, men han inger ändå ett seriöst och sakkunnigt intryck.

Stefan Löfven är precis likadan. Han talar långsamt, lite lågmält och skräder inte gärna med orden. Även Löfven är en ganska medelmåttig retoriker. I och för sig kan jag inte dra några slutsatser ännu, eftersom han närmast varit knäpptyst de senaste två månaderna. En bekant inom SSU skojade kring detta och sade att det kanske är lika bra att han är det, hon refererade självklart till Juholt, som gjorde uttalanden mest hela tiden, många av dem fick han dra tillbaka rätt fort, vilket som vi alla vet ledde till hans avgång.

Jag vet inte om det är ett genidrag eller inte att Löfven är tyst och närmast osynlig just nu. Men jag tror att det är ett smart drag att ligga lite lågt just nu då regeringen har sina invärtes problem ”Låt de koka i sin egen soppa”, sade Göran Persson i Agenda för någon vecka sedan. Han har en poäng i detta, och jag tror Löfven och hans nya laguppställning just nu bidar sin tid och väntar på rätt tillfälle att slå till.

Angående retoriken bland svenska politiker idag (med undantag av Jonas Sjöstedt) så tycker jag den är väldigt tråkig. Det är väldigt formellt (det ska det också vara, men det här är lite överdrivet) och politikerna skämtar aldrig, de kan aldrig framstå som roliga. Göran Hägglund (KD) försöker halvhjärtat att slänga in skämt i sina agitationer, men de dyker oftast fram i olämpliga sammanhang och känns bara fel helt enkelt.

Den 6 maj är det debatt i SVT Agenda på kalendern, och då kommer vi få smakprov på hur Löfven och Reinfeldt är som motpoler mot varandra i debattväg. Kommer det hetta till i agitationen mellan de båda ledarna? Eller kommer vi få höra samma monotona, tråkiga, svarvita retorik som dessa båda herrar använt sig av hitintills? Här är i alla fall en som hoppas att det kan bli lika intressant att se debatter som när Håkan Juholt fortfarande var partiledare. Det  är också debut för Stefan Löfven, och vi får se hur opinionen ser ut efter hans första debattframträdande. Men svenska folket börjar vakna upp ur sin dvala och inser nu hur en högerregering misshandlat Sverige i sex år, så jag tror (S) kommer fortsätta stiga i opinionsundersökningarna fram till valet 2014.  

1 kommentar:

  1. Själv tycker jag sakligahet och eftertänksamhet är stimulerande att höra i politisk debatt, skämt och överdrifter i politisk debatt är dränerande och irriterande.

    Visst kan man ha olika smak angående det (även om jag undrar varför en person som betraktar saklighet som ''monotont, tråkigt, svartvit'' är intresserad av politik till att börja med). Men att aktivt önska skämt och överdrifter på bekostnad av sakliga argument (vilket de alltid är, det finns inget undantag, du kommer inte kunna hitta något motexempel) är att föredra irrationalitet på bekostnad av rationalitet.

    SvaraRadera