torsdag 12 juni 2014

ED MILIBAND STORBRITANNIENS NÄSTE PREMIÄRMINISTER?



Ed Miliband leder i opinionsundersökningarna inför 2015 års val i
Storbritannien.

UTRIKESPOLITIK/LABOUR/STORBRITANNIEN
Det är drygt ett år kvar till valet i Storbritannien. Opinionsundersökningarna har under ungeför två år visat på en valseger för Ed Miliband och hans parti Labour Party. I slutet av april visade flera mätningar att premiärminister David Camerons parti Conservatives gått om Labour. Vem kommer att vinna valet 2015 i Storbritannien?

I dagsläget är det högst oklart vem som kommer att knapa hem segern i det brittiska valet som äger rum om lite mindre än ett år. Opinionsläget sedan 2012 och fram till april i år har visat på klar majoritet för Ed Miliband och Labour över David Camerons’ Conservatives.
Det borde vara glada nyheter för Ed Miliband och toppskiktet i Labour Party, men det är inte riktigt så.  Även om Labour fortfarande leder i opinionen så är Ed Milibands förtroende lågt hos väljarna. Bara 1 av 5 ser honom som ”premiärministeraktig”, medan endast 22 procent har förtroende för Ed Miliband och Ed Balls ekonomiska politik. Det här är förstås inte bra, och det måste till något drastiskt för att ändra på dessa skräcksiffror för Ed Miliband.
Ed Miliband och Ed Balls har lågt förtroende bland
väljarna vad gäller ekonomin. 
Men fortfarande så leder Labour och Ed Miliband i de allra flesta opinionsundersökningar. Men frågar är för hur länge. När valet börjar närma sig och väljarna på allvar ska bestämma vem som ska styra Storbritannien i 5 år framåt, så kommer det låga förtroendet för Miliband att ligga honom i fatet.

Men den som mest troligt är Storbritanniens näste premiärminister är ändå Ed Miliband. Under de två senaste åren har Miliband gått ut med löften om en frysning av elräkningar under två år, löften om högre minimilön, minska invandringen för människor utanför EU och större krav på EU-migranter från öst för att stoppa lönedumpningen. Och förstås får man inte glömma att det var tack vare Miliband som det brittiska parlamentet ifjol röstade nej till ett brittiskt stöd för bombning av Syrien.

Vad som också är beundransvärt med Ed Miliband är hans förmåga att vända svåra motgångar till framgångar istället. Först var det hans ledarskap vad gäller utfrågningen av telefonavlyssningsskandalen 2011 som tillslut ledde till att tidningen News of the world fick läggas ned. Här var Miliband också kritisk till att dagstidningar i Storbritannien har för stort inflytande i politiken. 2013 var det kritik mot hans förmåga att distansera Labour från facken, vilket han värjde genom att genomföra kritiska reformer vad gäller fackens inflytande i valen av partiledare. Senare under 2013 publicerade Daily Mail en artikel som anklagade Milibands pappa för att ha varit en landsförrädare. Miliband gick emot praxisen att inte slå tillbaka mot dagstidningar. Han slog tillbaka hårt mot Daily Mail som tillslut fick backa och be om ursäkt.
Ed Miliband är mest troligt Storbritanniens näste
premiärminister.

Men väljarna ser fortfarande inte Ed Miliband som premiärministeraktig, trots allt. Vilket enligt mig är väldigt märkligt. Allt detta som Miliband gjort under sina fyra år som oppositionsledare visar enligt mig ett stort ledarskap och förmåga att leda. Det som är mest tragiskt är att många britter inte tycker om Miliband pågrund av hans ”töntiga” stil, hans ”jobbiga” röst och hans utseende. Det är riktigt tragiskt när man nu verkar värdera politiker efter deras klädstil, utseende mm. istället för att ta i beaktning deras ledarskap, skicklighet och integritet.




Mest troligt är som sagt dock att Ed Miliband blir Storbritanniens näste premiärminister. Vilket gläder mig enormt mycket då han under de senaste åren har seglat fram som en av mina främsta politiska förebilder. Oavsett om opinionsledningen har smalnat av för Labour så är valsystemet i Storbritannien (First Past The Post System) mer gynnsamt för Labour, dessutom visar undersökningar att Labour ligger 15-20 procentenheter före Conservatives i de valkretsar som är mest viktiga för en valseger 2015. Även om Conservatives och Labour skulle få ungefär lika stor del av rösterna så kommer Labour vinna. Conservatives behöver omkring 5-7 procent högre andel av rösterna än Labour för att få majoritet, medan Labour skulle kunna ligga 2 procent under Conservatives men ändå bli största partiet i parlamentet.


Ett spännande år ligger framför oss som är intresserade i brittisk politik och jag hoppas (och tror) att Ed Miliband är Storbritanniens näste premiärminister

2 kommentarer:

  1. Det otroliga är att man inte valde hans bror men ändå mer otroligt är det att två bröder slogs om posten i ett socialdemokratiskt parti som borde se till att politiska familjer inte kommer fram.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, visst är det otroligt att två bröder ställde upp som kandidater 2010, men jag förstår inte riktigt varför David skulle ha varit bättre än Ed?

      Davids politik är ju en fortsättning av Blair och Browns New Labour, som väljarna var redigt trötta på.

      Ed förstår att vägen framåt är en progressiv socialdemokratisk politik. David skulle däremot ha fortsatt i Blairs fotspår, vilket väljarna som sagt var less på.

      Jag tror Labour gjort rätt i att välja Ed Miliband, men vi får se närmare valet huruvida han lyckas vinna valet eller inte.

      Radera